сряда, 22 декември 2021 г.

Ричард Пол Еванс, Дневникът на Ноел


Коледа е време за вълшебства, но и за истории, които топлят и окриляват душата... И да, "Дневникът на Ноел" е коледна история, но не от онези патетичните, сладникавите, в които "момчето среща момичето, момчето губи момичето, накрая момчето и момичето се събират" (междувпрочем обичам да чета и такива по Коледа 😉). И макар да го има и този момент, в книгата (както споделя и героят - автор на любовни истории - за разликата между любовните романи и любовните истории) "става дума за нещо повече от срещата между момче и момиче. В основата й са залегнали универсални теми, с които всеки може да се почувства свързан".

неделя, 12 декември 2021 г.

Искам да постъпя на работа - вариант на урок

Гражданското образование e „училище за демокрация” и затова трябва да надхвърли модела на едностранно пренасяне на знания към включващ и диалогичен модел на обучение. Учителят е едновременно водач и посредник на младите хора в този процес. По време на заниманията в часовете по гражданско образование (или с елементи на гражданско образование) учениците следва да направят връзка с истинските граждански проблеми, да участват в дебати и избори и да инициират различни социални дейности. 

четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Общуване в интернет. Нетикет

https://in.pinterest.com/pin/686376799435119277/
Снимката е оттук
Темата е "Речев етикет в електронното общуване". Определено актуална и интересна. Провокираща размисли за съвременното общуване, а всъщност и за бъдещето на комуникацията между хората.

Задачата, която поставих на учениците  от 8. клас:  

Голямото предизвикателство - представете атрактивно: най-важните (според вас) правила за общуване в интернет пространството/най-често допусканите грешки при общуване в електронна среда/препоръки за електронно общуване/бъдещето на комуникацията между хората.

петък, 5 март 2021 г.

10. Пунктуация. Упражнения

Препоръка: отворете презентацията в нов раздел (от иконата долу вдясно) и стартирайте като слайдшоу.


събота, 30 януари 2021 г.

За любимите хора с обич!

Поводът е тривиален - поздрав за рождения ден на много близък за мен човек! Но исках да е наистина специален - да стопли душата, да погали сетивата, да достави удоволствие, да го изненада приятно! 

Вложих време и усилия, но определено си заслужаваше...